Meteen naar de inhoud

Is jouw tekstschrijver te duur?

Ik hoor het je wel denken, een blog van 500 woorden, dat kan toch veel goedkoper? Je hebt immers gehoord van tekstschrijvers die 3 cent per woord rekenen, dat betekent omgerekend dat zo’n blog je maar 15 euro kost. Is je tekstschrijver niet te duur?

Voor een tekstschrijver blijft het een eeuwige strijd. Iedereen kan zichzelf immers een tekstschrijver noemen, en voor iemand die naast zijn bijbaan op de laptop van z’n ouders nog even een blogje typt is 15 euro mooi meegenomen. Toch denkt een ervaren tekstschrijver daar anders over.

Zoals weleens gezegd wordt: goedkoop is duurkoop, al wordt deze spreuk ook weleens gebruikt om een onnodig hoge prijs te hanteren. De gemiddelde prijs van een tekstschrijver varieert zo tussen de 40 en 80 euro per uur, dus hoe kan het dan dat er toch teksten worden geschreven voor 3 cent per woord?

Goedkoop beginnen

Tja, je begint als tekstschrijver natuurlijk gewoon onderaan de ladder. Je hebt geen klanten, geen portfolio en weinig tot geen ervaring. Hoe werf je dan toch nieuwe klanten?

Simpel, goedkoop beginnen. Die goedkope tekstschrijver heeft dus waarschijnlijk wat minder ervaring. Is dat erg? Kan wel, hoeft niet, zo zijn we immers allemaal begonnen. Het probleem is echter dat iedereen zich tekstschrijver kan noemen, en 15 euro voor een blog betalen die vervolgens herschreven moet worden door een ‘dure’ tekstschrijver is weggegooid geld.

Lekker veel woorden schrijven

Nog een reden om niet per woord af te rekenen. Vraag je om een goed geschreven blog, staat ie vol met onnodige woorden. Zogeheten bijwoorden of opvulwoorden noemen we die, woorden die niet zoveel toevoegen aan een tekst, maar er wel tussen kunnen worden geplaatst.

Tekstschrijvers zijn er gek op, ik ook. Want als je ze op een goede manier inzet zorgen ze ervoor dat je tekst lekker doorloopt. Je lezer, jij dus, heeft het in veel gevallen niet eens door. Tenzij er dus vaak overmatig veel gebruik van wordt gemaakt.

Lees de vorige zin nog eens, gek hè? Die zin is prima leesbaar, maar had echt veel beter gekund. Een goede tekstschrijver schrijft dus niet zoveel mogelijk woorden, een goede tekstschrijver schrapt.

Dat betekent dat de hierboven vermelde zin een stuk korter wordt: “Tenzij er overmatig gebruik van wordt gemaakt”. Scheelt je drie woorden, en hij leest een stuk beter weg. Een tekstschrijver betalen per woord is dus niet zo aantrekkelijk als wordt gedacht. Teksten worden wat aangedikt qua woorden, wat kan leiden tot een slechtere tekst.

Een goede tekstschrijver is niet snel te duur

Dat is een gewaagde uitspraak, vooral omdat er vaak wordt gewerkt met een budget. Toch moet de kracht van een goede tekstschrijver niet worden onderschat, ik ben bijvoorbeeld ook als SEO copywriter actief en veel door mij geschreven teksten weten op nr 1 te ranken in Google.

Daarnaast wil je natuurlijk een bepaalde professionaliteit uitstralen en profiteer je met een goede tekstschrijver mogelijk zelfs van wat gratis publiciteit. Bedenk het zelf maar: zou een regionale krant aandacht schenken aan een slecht geschreven persbericht?

Tarieven tekstschrijver

Laat ik de pleister er maar in één keer aftrekken:

Ik hanteer een uurtarief van 65 euro ex. BTW.

Daarmee ben ik niet de goedkoopste, maar positioneer ik me ongeveer in het midden van de markt. Waarom ik een uurtarief hanteer en geen fixed price? Simpel, de ene klant is de andere niet en zo vereist de ene klant wat meer vooronderzoek dan de ander.

Zo’n vooronderzoek vertaalt zich naar uren, dus daar kan qua tijd best wel wat verschil in zitten. Om niet iedereen onnodig op kosten te jagen hanteer ik een uurtarief, zo is voor ons allebei duidelijk waar we aan toe zijn.

Indicatie nodig?

Nou vooruit, laat ik een tipje van de sluier oplichten. Hieronder een klein overzicht van het aantal uren dat ik gemiddeld kwijt ben aan de meest gevraagde opdrachten.

Blog 300-500 woorden
(inclusief SEO en zoekwoordenonderzoek)
3-5 uur
Blog 500-1000 woorden
(inclusief SEO en zoekwoordenonderzoek)
4-6 uur
Persbericht2-5 uur
Landingspagina
(inclusief SEO en zoekwoordenonderzoek)
3-6 uur

Ben je er nog?

Als je hier bent blijven plakken nodig ik je graag uit voor een vrijblijvend gesprek, zelfs als je nog niet zo goed weet wat je nodig hebt. Laat even een berichtje achter via het onderstaande formulier en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.