Meteen naar de inhoud

Tekstschrijver of Copywriter: Wat is het verschil?


De ene klant refereert naar mij als tekstschrijver, de ander geeft me de titel copywriter, maar waarin verschillen deze begrippen eigenlijk? Een snelle check in de van Dale leert ons dat de term copywriter letterlijk tekstschrijver betekent, iets wat de verwarring omtrent de begrippen natuurlijk niet verbetert. In mijn geval lever ik hetzelfde op: bizar goedgeschreven teksten. Toch worden de begrippen op verschillende manieren gebruikt.  

Een copywriter mag volgens de van Dale dan wel een tekstschrijver zijn, de teksten die door copywriters worden opgeleverd zijn doorgaans geen standaard teksten. Een tekst van een copywriter is meestal bedoelt om de lezer aan te zetten tot actie, van het klikken op een link tot het aankopen van een product of dienst. Copywriters zijn dus in feite creatieve en commerciële tekstschrijvers. Daar komt bij dat copywriters zich bij webteksten in veel gevallen ook bezighouden met zoekmachineoptimalisatie (SEO). Zo blijft de voor jou geschreven tekst altijd goed vindbaar.

Een tekstschrijver is een tekstschrijver, ja echt. Hoewel dat wat minder spannend klinkt zegt dat natuurlijk niks over de expertise van een tekstschrijver. Een tekstschrijver kan bijvoorbeeld een hele goede copywriter zijn, of (web)teksten schrijven die door een groot publiek met plezier worden gelezen. Ook heeft vrijwel iedere tekstschrijver zijn eigen expertise, zo specialiseer ik me in de motorbranche.

Copywriter of tekstschrijver, maakt het uit?

Het verschil tussen een copywriter of een tekstschrijver is wat mij betreft verwaarloosbaar, in de praktijk zul je zien dat er een aardige overlap tussen de twee is. De ene term bekt wat lekkerder dan de ander, maar met QR Media doe ik beide. Benieuwd wat ik als tekstschrijver of copywriter voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact op en we bespreken samen de mogelijkheden.